Új múzeumi kiadványok a Móra-múzeumban

Móra Ferenc MúzeumKét új múzeumi kiadvány jelent meg Szegeden az elmúlt időszakban. Az egyik könyvNagy Ádám numizmatikus 75. születésnapját köszönti tizennyolc numizmatikai tanulmánnyal. A másik kiadvány pedig egy sorozat harmadik egysége: Kass János bibliográfiai tételeinek utolsó részét tartalmazza a legendás grafikus életművének lezárásaként.

 

Az elmúlt hónapokban két múzeumi kiadvány is megjelent Szegeden, melyek egy-egy kiemelkedő városi személyiséghez kötődnek. Nagy Ádám numizmatikus 75. születésnapját köszönti a tizennyolc tanulmányból állónumizmatikai kötet, melynek címe: „… mert a gyökér a fa, s nem a korona.”Nagy Ádám 1978-től kezdve dolgozott Szegeden egészen nyugdíjba vonulásáig. A Móra Ferenc Múzeum munkatársaként nem csak numizmatikai kutatások és kiadványok fűződnek nevéhez, hanem múzeumelméleti, múzeumtörténeti munkássága is említésre méltó. Mindemellett több, mint száz kiállítás szervezésében is közreműködött. Magánszemélyként gyűjt mindent, ami a Himnusszal és Szózattal, illetve szerzőikkelkapcsolatos.

A Kass János bibliográfia harmadik kötete méltó módon zárja le a legendás grafikus bibliográfiai tételeinek összegyűjtését. Alkotásainak listája, a róla megjelent írások, tudósítások lejegyzése így válik teljessé: összesen immáron három kötet fogja át Szeged ikonikus művészének teljes életét, szakmai pályafutását. A kiadvány a bibliográfia mellettbemutatja a 2016-ban alakult Kass János Baráti Kör működését, tevékenységét és eredményeit. A visszaemlékezések után pedig elolvashatóak a legendás grafikus ravatalánál elhangzott búcsúbeszédek is.