Zsigmond Vilmos Filmfesztivál 2021

Véget ért a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Az idén ötödik alkalommal megrendezett eseményre több, mint négyszáz nevezés érkezett. Az előzsűri ebből válogatta ki a legjobbnak ítélt néhányat melyet a versenyprogramban a nézők is megtekinthettek.  Nem maradtak el a szakmai beszélgetések sem. Egy fesztivál életében az öt év nem sok, mégis egyre több tapasztalt alkotó nevezi be filmjét a vaersenyprogramba. 

A hat tagú szakmai és háromtagú kritikus zsűri mellett ebben az évben is szavazott diákzsűri, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűri. Előbbi a „Kanya” című cseh rövidfilm operatőrének, Faraz Alamnak ítélte az első helyet, utóbbi a Jorge Carmona fényképezte „Frontera Azul /BlueFrontier” című filmet találta a legjobbnak.

 

A fesztivál fődíját a „Portré a lángoló fiatal lányról” című francia film operatőrének, Claire Mathonnak ítélte oda a zsűri. A nagyjátékfilmekközül a „Bosszú/Ricochet”című mexikói–spanyol alkotást ítélték a legjobbnak, NataliaCuevas operatőr munkájával, míg a kisjátékfilmek között a „Mónika nem akar a földön járni” című 40 perces mozi operatőrekéntVincze Alináttartották a legjobbnak.  A „Békeidő” című nagyjátékfilm Bántó Csaba operatőri teljesítményével két elismerést érdemelt ki, megkapta a Kritikusok díját, valamint a fesztivált szponzoráló Vision Team és a SpecialGrip Hungary,Legjobb fiatal operatőrnek járó díját.Szeged Város díját a Gyuricza Mátyás által fotografált „Kelet” című magyar kisjátékfilm nyerte el, akísérleti filmek kategóriában pedig a „Még emlékszem”című, Hejüsz Betti által fényképezett alkotás nyert.

Külön elismerésben részesítette a zsűri a „Le Syndrome Archibald” című francia alkotást, melyet LaurentBarèsoperatőr fényképezett, a „Piołun/BitterHerb” című lengyel mozitZuzannaZacharaoperatőri munkájáért,továbbá a mexikói „Tierra” című filmet, melynek operatőre Alan Zúñiga.

Gratulálunk a díjazottaknak! Fényképes beszámolónkat facebook albumunkban lehet megtekinteni.